Gehwol professzionális lábápolás a problémamentes lábakért.

alt

 Az ápolt láb nem csak azért fontos, mert esztétikus, és ezáltal vonzerőt jelent.

 Az ápolt láb a legjobb kifejezője az egészséges lábnak.

 A jól ápolt lábak szívesen hordják Önt egész élete során.

 A lábaknak nehéz sorsa van, őrizze meg egészségüket rendszeres lábápolással!

TÉMÁK:

 

MILYEN LÁBTORNA GYAKORLATOKAT VÉGEZZÜNK?    Gerinces.blog.hu

GOMBAÖLŐ PEDI GÉL, HA SÉRÜLT A KÖRME

A KÖRÖMGOMBA NEM TŰNIK EL MAGÁTÓL.

CIPŐ FERTŐTLENÍTÉSE

NEM MINDEGYIK KÖRÖMTÜNET KÖRÖMGOMBA.

BŐRKEMÉNYEDÉS (KALLUSZ) KIALAKULÁSA.

MIT TEGYÜNK HA SZEMÖLCS VAN A TALPUNKON?

A SZEMÖLCS KIALAKULÁSÁNAK OKAI.

MIKOR KELL ORVOSNAK MEGMUTATNI A SZEMÖLCSÖT?

AZ EKCÉMA TÜNETEI.

AMIT A DIABETESZES LÁBFERTŐZÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES

 

 

Gombás fertőzések kialakulását akadályozza meg, a köröm és bőr visszanyeri rugalmasságát, szépségét, a körmök természetes selymes csillogást kapnak-

GEHWOL med Köröm- és bőrvédő olaj

alt

 

A ajánlatom itt nem teljeskörű, további készítmények segítik a körmök ápolását. A GEHWOL katalógusát kérje tőlem, ismerje meg a lábak professzionális ápolását.

 

 

 

Lábápoló krémek, eszközök, speciális ápolás

...

A lábujjak vérkeringése az kézujjakéhoz képest csökkent mértékű, amely cukorbetegség, érszűkület során kifejezetten romlik, ez megnehezíti az immunrendszer védekezőképességét is. A kor előrehaladtával növekszik a gombás fertőzésre való hajlam.

A már kialakult gombás köröm esetében hatékony megoldást csak az nyújt, ha a körömágyról felvált gombás körömrészt a pedikűröse eltávolítja, a tapadó részeket vékonyítja, és Ön rendszeresen ápolja a körmeit, elősegítve azt, hogy az új, növő köröm egészséges legyen. Nem mellőzhető a CIPŐINEK A FERTŐTLENÍTÉSE sem, hiszen a fertőzött cipőben az új köröm is gombás fertőzést kaphat. Egyetlen helyileg alkalmazott drága ecsetelő sem hatásos, ha nem jut el a fertőzött területre. A helyi kezelőanyagokat hosszú időn keresztül, akár egy éven át is alkalmazni kell, egyébként hatástalan. A helyi kezelés az időben kezdett kezelésnél hatásos csak, ne halogassa a pedikűrös szakember igénybevételét! Hiányzó körömszéleket a pedikűröse pótolni tud speciális KÖRÖMÉPÍTŐ PASZTA vagy GÉL alkalmazásával,

amely az utána növő körmöt egy gombaellenes adalékanyaggal védi meg a gombásodástól.

Orvosi kezelés esetén az igazán precíz orvos először kitenyészteti, hogy milyen gombáról is van szó, majd felírja a megfelelő gyógyszert, ami sajnos káros mellékhatásokkal is járhat. Mégis mérlegelni kell, hogy mi okoz nagyobb problémát, az elhatalmasodott körömgomba egészségkárosító hatása, vagy a gyógyszer esetleges mellékhatása. Csak a megfelelő gyógyszer képes elölni a fertőző gombát, nem elegendő a szaporodásuk gátlása. 

Egyes betegségeknek is vannak körömgombához hasonló körömtünetei, pl. a pikkelysömör is ilyen. Nem mindegyik körömtünet körömgomba, ezeket  el kell különíteni.

A gombásan fertőzött köröm és bőr egyéb felülfertőződést vagy más súlyos betegséget okozhat, mint például az ekcéma, az orbánc, a nyirok- és visszérgyulladás. Tovább fertőzhet a többi körömre, sőt megfertőzheti a vele érintkező más személyek körmeit is. A körömgomba fertőzés legveszélyesebb azokra a páciensekre nézve, akik cukor-, vagy autoimmun-, esetleg súlyos belső szervi betegségben szenvednek. 

 

GOMBÁSODÁST MEGELŐZŐ PEDI GÉL, HA SÉRÜLT A KÖRME

A GEHWOL körömjavító gélt, amely német termék, UV fényre keményedik ki, a törékeny, szakadt, és beteg körmök korrekciójára fejlesztették ki. A gél rátapad a körömágyra, egy rendkívül rugalmas körömbevonatot képez, és tartalmaz olyan anti-mikotikus anyagot, amely védi a növekvő körmöt a gombásodás ellen. Ez egy speciális pedi gél, csak szakképzett személy használhatja.

Pedikűr során a sérült körömrészeket előkészítem, és a GEHWOL Nail repair Gel, és a GEHWOL Nail repair Cleaner alkalmazásával elvégzem a köröm korrekciót, vagy szükség esetén a körömprotézis építést. A köröm pótlás akkor végezhető el, ha legalább a köröm egyharmada még meg van. A körmjavító gélt úgy fejlesztették ki, hogy együtt kell használni a GEHWOL med köröm és bőrvédő olajjal, -GEHWOL med Protective Nail and Skin Oil- amit a körömprotézis viselése során önnek használnia kell napi rendszerességgel. Az olaj használata nagyon gazdaságos, 1-2 csepp olajat masszírozzon a köröm körüli száraz bőrredőkbe, naponta kétszer. A körme így teljes biztonsággal egészséges marad, elősegítve az új köröm növekedését. A köröm növekedése után pótolható a gél, és megbeszéljük mennyi ideig tanácsos viselni, illetve cserélni. Ez esetenként különböző lehet. 

Súlyosabb körömgomba esetén nem garantált az azonnali pótlás, ezt a gombás körömrészek letisztítása során tudjuk egyeztetni. Ha Önnek a lecsiszolás, tisztogatás után is, láthatóan gombás körömrészek maradnak a körmén, ne rakasson fel soha gélt a körmére!

Köröm és bőrvédő olaj

 

A KÖRÖMGOMBA NEM MÚLIK EL MAGÁTÓL!

 

A kezelést addig kell folytatni, amíg az elváltozás el nem múlik, tehát a köröm (körmök) teljesen vagy majdnem teljesen ép(ek) és egészséges köröm nőtt a helyére. Ha idő előtt abbahagyjuk a kezelést, nem várhatunk eredményt. Általában a kézkörmök gyógyulása 6 hónapig tart, a lábkörmöké körülbelül 9-12 hónapig. Javasolt rendszeresen levágni a fertőzött köröm szabad szélét, és a körömtöredékeket eltávolítani. Ettől alaposabb tisztogatást pedikűrös szakembertől kérjen, a sérülés elkerülése érdekében.

Mint minden gombás körömfertőzés helyi kezelése esetében, ha a fertőzés több körmöt érint (>5 köröm), ha a körömfelület több, mint 2/3-át érinti, és ha hajlamosító tényező, mint például cukorbetegség és immunbetegség áll fenn, beszéljen orvosával a szájon át alkalmazandó terápia lehetőségéről.

 

CIPŐK FERTŐTLENÍTÉSE

A gombás köröm kezelése hatástalan marad, ha a cipőjét nem fertőtleníti a kezelés során!

alt

Tartsuk szárazon a lábat, viseljünk pamut zoknit, a fetőzött zoknikat 60 fokon mossuk, vagy tegyük be a fertőtlenítő készülékbe.

 Láb és cipő dezodor

Napi lábápolás során fújjon a lábára, és a cipőbe dezodort. Csökkenti az izzadást és a lábszag kialakulását. A kellemes illat átmeneti megoldást nyújt. A végleges megoldáshoz ajánlom, hogy használja a cipőfertőtlenítő készüléket.

 

NEM MINDEGYIK KÖRÖMTÜNET KÖRÖMGOMBA

A psoriasis (pikkelysömör) egy életet végigkísérő, poligénesen öröklődő, multifaktoriális (több gén együttesen fogékonyságot jelent egyes környezeti faktorokkal szemben), krónikus betegség, mely egy-két panaszt nem okozó tünettől, a súlyos, életminőséget nagy mértékben rontó, széles spektrumú klinikai képet mutathat, de könnyen felismerhető.

A genetikai hajlam és az immunológiai eltérések mellett a pikkelysömör kialakulásásban szerepet játszanak provokáló fakatorok is. A trauma az egyik legfontosabb kiváltó tényező, de pszichológiai faktorok, stressz, gyógyszerek ( pl. Béta-blokkolók, líthium, ACE gátlók, NSAIDs, cimefidine infekciók) is beindíthatják a folyamatot. A psoriasis exacerbálódhat a fizikai, pszichológia és a szociális élet változásai következtében is. Leggyakrabban a 20-30 életév körül manifesztálódik, de bármely életkorban megjelenthet.

Ritkábban, de megjelenhetnek a tenyéren, talpon és a körmön is a psoriasis tünetei. A 40 év felett manifesztálódott psoriasisban a betegek gyakrabban szenvednek izületi, illetve köröm érintettségben. Köröm tünetek a betegek 30-50 %-ban vannak jelen.

 

A köröm psoriasisban

Apró foltok (Beau-pontok), olajfoltok, vagy köröm alatti felrakódás jelentkezhet, mely a körömlemezt elemeli ( onycholysis partialis psoriatica), töredezettséget (onychody strophia psoriatica), vagy az egész köröm érintettségét (onychogryphosis psoriatica) látjuk. 

Onikolízisz Egy gyakori körömelváltozás

A konzervatív kezelés első lépése a pikkelyek leoldása, mely történhet szalicil, illetve karbamid tartalmú kenőcsökkel. Második lépés a gyulladásos folyamat mérséklése, ami bőrgyógyászati kezelést igényel.

A teljes cikk: A psoriasisról röviden Dr. Szalai Zsuzsanna

 

BŐRKEMÉNYEDÉS (KALLUSZ) KIALAKULÁSA is nehezítheti a járást, ami egy laposan szétterülő szarumegvastagodás.

Előfordulási helyei:

  • talpon a lábközépcsontok fejecseinél (harántboltozat lesüllyedése esetén)
  • a láb külső élén
  • a láb nagy és kisujján
  • néha a sarok élén
  • lábujjak között

Fontos, hogy megkülönböztessük a tyúkszemtől és a talpi szemölcstől. Ha ilyen eltérések tapasztalhatók a lábán, a legjobb pedikűrös szakemberre bízni a felismerésüket.

 

MIT TEGYÜNK HA SZEMÖLCS VAN A TALPUNKON?

 

Semmilyen esetben sem lehet levágni otthon a szemölcsöket mechanikusan, vagy más módon.

A szemölcsök jóindulatú bőrnövedékek, a fokozott sejtnövekedést egy vírus okozza. A legtöbb esetben az emberi (human) papilloma  vírusok, rövidítve HPV az okozói. A vírusok a hám felső rétegieben helyezkednek el ( a szemcsés rétegben, és fölötte). A szemölcsök alakja és mérete igen változatos, függ attól hol helyezkednek el, milyen irritációnak vagy traumás hatásnak vannak kitéve.

A kórlefolyás is igen változatos lehet. Hónapok alatt a kezelés hatására, vagy teljesen spontán is meggyógyulhatnak. Máskor évekig fennállnak, illetve kiújulhatnak a korábbi helyen, vagy másutt. Ritkán okoznak fájdalmat, de ha a test olyan helyén vannak, ahol nyomást gyakorolunk rájuk, néha nagyon fájdalmasak. A pedikűrös  kezelése a fájdalmat jelentősen enyhíti, vagy meg is szünteti.

A talpi szemölcsök (Verruca plantaris) nagyon mélyen hatolnak a szövetekbe, és olykor erős fájdalmat okoznak. A pedikűrös a felső szaruréteg eltávolítása után egyértelműen meg tudja állapítani, ha szemölcs tárul fel. Széleiken az előboltosuló területek jellegzetesen körülárkoltak, a szaruréteg alatti puha, képlékeny része pontszerűen bevérzésre hajlamos. A vérzés további fertőzést okozhat, ezért sem érdemes otthon, szakszerűtlenül feltárni egy szemölcsöt.Természetesen pedikűröse is törekszik rá, hogy vérzés ne is jelenjen meg, ha mégis, szakszerűen ellátja azt. Elegendő a szaru eltávolítása a felületéről, és a szemölcs további kezelése szükséges, akár otthon, akár a pedikűröse által.

A SZEMÖLCS KIALAKULÁSÁNAK OKAI:

A bőr apró sérülésein keresztül kórokozók lépnek át. A bőr felső rétegében szaporodnak, és a befogadó sejteket ösztönzik a fokozott növekedéshez. Miután hetekig vagy hónapokig fejti ki ott a hatását, jelentősebb bőrkeményedés alakulhat ki a felszínén. Ha az immunrendszerünk ép, vagy egy kisebb kórokozó adag jutott a bőrünkbe, előfordulhat, hogy nincs is szemölcs képződés a fertőződés helyén.

A szemölcsök kialakulására hajlamosít a fokozott izzadás, bokasüllyedés, a láb deformitásai.

MIKOR KELL ORVOSNAK MEGMUTATNI A SZEMÖLCSÖT?

A szemölcsök olykor spontán is meggyógyulnak néhány hónap elteltével, amikor az immunrendszer már elpusztította a vírust. Amíg a csomók nem okoznak fájdalmat, és nem jelent kozmetikai problémát, az orvos felkeresése felesleges. Ugyanakkor fennáll a veszélye hogy a vírussal megfertőzünk más személyeket is, ezért azonnal kezelni szükséges.

Amikor nem egyértelmű, hogy egy jóindulatú szemölcs jelenlétéről van szó, akkor javasolt az orvos felkeresése, aki kizárja a rosszidnulatú daganatot. Például a szemölcs viszket, vérzik, alakja, színe megváltozott. Az orvos felkeresése javasolt akkor is, ha hirtelen sok szemölcstől szenvedünk, vagy a rendszeres kezelés 3 hónap elteltével sem hoz javuló eredményt. A szervezet csökkent ellenállóképessége esetén is orvos javasolt, mint szervátültetés, daganatos megbetegedések, kemoterápiás kezelés alatti állapotok.

 

AZ EKCÉMA TÜNETEI

Az ekcéma tünetei változnak az életkorral, de a bőrszárazság és a viszketés a betegség állnadó jellemzője. A bőr vörössé és szárazzá válik, viszketni kezd, vakarás következtében töredezetté válhat, nedvezhet és vérezhet. Kórjelző lehet még az is, ha a bőr érdessé válik, égő érzés jelentkezik, kiütések, foltok alakulnak ki, vagy érzékennyé válik.

Serdülő korban megjelenhetnek a tünetek a tenyéren és a talpon is. A könnyen diagnosztizálható betegség kezelése nehéz, mert nem ismert a kórfolyamat alapja, a bőr szárazságának oka, és kialakulása.

A megelőzés fontos eszköze az allergének kerülése. A házipor kerülése, a háziállatok közül a kutya, illetve macska, különösen ez utóbbi tartása jelent lényegesen magasabb kockázatot a betegség kialakulása szempontjából.

A betegoktató programok (atópia iskola) haszna nem kétséges.

 

Az ekcéma bármely életkorban súlyos hatást gyakorolhat a mindennapi életre, de a serdülőkorúak többségénél a bőrproblémán túlmutató pszichés, traumás hatása is van. Az atópiás dermatitis kezelésében a lokálisan alkalmazott készítményeken túl fontos szerepe van a fényterápiának, a fürdő kezeléseknek, valamint a kiegészítő pszichoterápiának.

Nagyon fontos a folyamatos hidratáló kezelés a a prevenciós technikák alkalmazása.

Atópia iskola Heim Pál Gyermekkórház

Az ekcéma serdülőkori arca, Dr. Szalai Zsuzsanna

 

alt

alt

alt