GYÜMÖLCS
Például: alma
Magas C-vitamin és élelmi rost forrás. Gyümölcssav és vitamintartalma igen magasnak mondható, továbbá több, mint 20 féle ásványi anyagot is tartalmaz. Megtalálható még az almában kalcium, foszfor, vas, magnézium, nátrium, kálium, kálcium, A-vitamin, B-komplex vitamin és kevés C-vitamin is.
Továbbá az alma:
koleszterinszint-csökkentő hatású,
méregtelenítő hatású,
segíti a veseműködést,
csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét,
a köszvény ellen is felveheti a harcot.
SOVÁNY FEHÉRJE
Például:
Gomba
Lencse
Csicseriborsó
Bab (mindenféle)
Tofu
Darált szója
Hal Tengeri ételek
Tojás
Csirke
Pulyka
Alacsony zsírtartalmú és nem édesített
Sajt
Joghurt
Tej
ZÖLDSÉGEK
Például:
Saláta, spenót, rukkola
(zöldszínű zöldségek)
Petrezselyem, koriander
(fűszernövények)
Zeller, kapor, kínai kel
Káposzta, fodros kel
Uborka, paprika
Paradicsom, sárgarépa
Kelbimbó, brokkoli
Karfiol
Spárga, okra (Bámia)
Cékla, retek
Zöldborsó
Oliva
Avokadó
Hagyma, fokhagyma
LASSAN FELSZÍVÓDÓ SZÉNHIDRÁTOK
Például:
Zab, rozs, árpa, búza
Rizs (barna)
Hajdina
Burgonya
Édesburgonya
Zellergyökér
Tök
Kukorica
Quinoa (rizsparéj)
Bulgur
Tészta
Kenyér
A teljes kiőrlésű termékek a helyes
választás, de azokból csak a bio
terméket válasszuk!
Nagyszerű lehetőség új emberek megismerésére, a közös mozgásra, egészséges ételek kóstolására, a Wellness-szel, és táplálkozással kapcsolatos tapasztalatok megosztására, és szórakozásra! A tapasztalatok azt mutatják, hogy közösségben jelentősen eredményesebbek lehetünk egészségünkkel kapcsolatos céljaink elérésében.
A kép forrása: carolina-attwood az unsplash-ról
Teljesértékű fehérjeforrás.
„ A fehérjeporok közül a tejsavóból készülteknek van a legmagasabb biológiai értékük (BV), azaz legjobb a hasznosulásuk, felszívódásuk. Minél magasabb ez az érték, annál több aminosav és nitrogén hasznosul a fehérjéből. A tejsavófehérje biológiai értéke 106-159, a második legmagasabb értékkel a tojásfehérje rendelkezik (100), míg a növényi fehérjék biológiai értéke jóval alacsonyabb, a szójafehérjéé például 74.[9] „ Forrás: hu.wikipedia.org/
Természetesen laktózmentes.
B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz. Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.
Nagyon értékes fehérje, jól emészthető, rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában, a táplálkozási szakemberek közel tökéletesnek tekintik azt. Ha megnézzük, hogy hasznos fehérje és felszívódásszempontjából az élelmiszereket milyen rangsorba állították, ezt kapjuk: 100 pontos az anyatej és a teljes tojás, 93 pontot kap a tehéntej, 86 pontos a hal, 82 a csirke, 76 a szója. Ami szinte nincs is a tojásfehérjében: zsír és szénhidrát.
A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát) a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albuminteszi ki. Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában. Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a tojást a fertőzésektől.
Forrás: hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek
A tojás a legjobban hasznosuló fehérjeforrás. Egy egész tojásban - mérettől függően - 6-7 grammfehérje van. A sárgájában sok a foszfor, a cink, a B-vitamin, a kolin és az antioxidáns. Ahhoz képest, hogy mennyire tápláló, a kalóriatartalma viszonylag alacsony. Remek energiaforrás, segíthet izmosodni és fogyni, támogatja az agyműködést, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Tehát együk meg bátran az egész tojást - egy 2015-ös kutatás szerint még a koszorúér-betegek számára is biztonságos napi 1 darab elfogyasztása.
Forrás: hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg
Élelmi rostok és C-vitamin természetes forrása.
Hatóanyagai: A-, B1-, B2-, és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
Élelmi rostokban gazdag és természetesen gluténmentes. Kiváló forrásai a könnyen emészthető rostoknak – pektineknek.
Bogyója gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat (főleg antociánokat), arbutint, sok vasat, A-, D- és C-vitamint tartalmaz.
Svédország szigetvilágában gyakran előforduló mikroalgákból nyert antioxidáns hatású kivonat. "Az astaxanthin egy karotinoid, egy természetes pigmentanyag, mely a Haematococcus Pluvialis nevű algában található meg. Többek között ettől rózsaszín a lazac."
Az algát kiszárítják, porrá zúzzák és kapszulákba töltik. A pigment egy erős antioxidáns, mely széles hatáskörrel bír, az UV védelemtől a szabadgyökök elleni harcig. Segít az izomláz leküzdésében is, annyira hatékony, hogy az élsportolók is használják, hogy gyorsabban fejlődjenek.
Serkenti a kollagén termelődést, csökkenti a ráncokat és hidratálja a bőrt, hogy rugalmasabbá váljon. Az astaxanthin zsírban oldódik és legjobb, ha étkezés közben vesszük be. A hatásfok növeléséhez akár halolajjal is érdemes együtt fogyasztani /Forrás: hu.oriflame.com, Åke Lignell, az Astareal vezető kutatója és fejlesztője/
Ezekben az ételekben található: Zsíros halak (makréla, pisztráng, lazac), lenmag, dió, Omega-3 táplálék-kiegészítő.
Az Oriflame Omega 3-zsírsavtartalmú étrend-kiegészítője fenntartható forrásból származó, EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) zsírsavakat tartalmazó halolajjal. Egy havi adag. Adagolása: 2 kapszula naponta.
Ahogyan vitaminokat sem, úgy Omega-3 zsírsavat sem képes előállítani az emberi szervezet, így az étkezések során vagy táplálék-kiegészítő formájában szükséges magunkhoz venni.
„A 18 szénatomos alfa-linolénsav esetén nem mutatták ki a DHA-t és EPA-t jellemző szív- és érrendszeri pozitív hatásokat. Ugyanakkor számos olyan termék van a piacon, amelyet omega-3 tartalmára hivatkozva egészségre jótékony hatásúként reklámoznak, de csak alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaznak, DHA-t vagy EPA-t nem. Ezek a termékek általában nagyobb mennyiségben tartalmaznak növényi zsírokat, amelyeket a szervezetnek kell átalakítania DHA-vá, így kevésbé tekinthetők hatásosnak. A DHA-t és az EPA-t a tengerekben élő mikroalgák állítják elő. Ezeket a halak elfogyasztják és felhalmozzák szervezetükben.
Az omega-3 zsírsavak segíthetnek a bőr egészségének megőrzésében, illetve a különböző bőrproblémák leküzdésében (pl. ekcéma). Csecsemőkorban az omega-3 fontos szerepet tölt be a normális szellemi fejlődés elősegítésében. Az omega-3 minden életkorban alkalmazható immunerősítőként, ugyanakkor segít a jó memória megőrzésében is. Depresszió esetén természetes segítség lehet, mert kutatók bizonyították, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya az agy működésében zavarokat okozhat, csökkentheti a stresszhelyzetek kezelésére irányuló képességet.Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az omega-3 zsírsav enyhíti a rheumatoid arthritis tüneteit, a betegséget azonban nem gyógyítja. Emellett csökkenti a magas vérnyomást, véd a makuladegenerációtól és csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Az omega-3 zsírsavak ajánlottnál kevesebb bevitele növeli a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.”
(Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Omega-3/ )
A Multivitamin és ásványi anyagok étrend-kiegészítő formulája 12 féle vitamint és 10 fajta ásványi anyagot tartalmaz.
A fenti képek forrása: pixabay.com
ILYEN EGY WELLNESS REGGELI: 1pohár shake, a tasakban multivitamin, omega-3, és antioxidáns.
CSOKOLÁDÉ VULKÁN
GYÖMBÉRES KAROTTA KRÉMLEVES CSIRKE HÚSGOLYÓKKAL
MÁKOS GUBA KICSIT MÁSKÉNT
ZÖLDBORSÓ FŐZELÉK SNIDLINGES PULYKAFASÍRTTAL
A linkről a 'vissza nyíllal' térhetsz vissza a webhelyemre